Leestijd: < 1 minuut

Bij veel migrainepatiënten wordt al op jonge leeftijd de anticonceptiepil voorgeschreven met het advies om de pil zonder stopweek te gebruiken, met de hoop de menstruatie te stoppen en als doel de migraine te stoppen. Vaak is het zo dat de anticonceptiepil helpt, maar vaak voor 3 maanden met als gevolg dat de migraine weer terug valt in het oude patroon, of zelfs in het negatieve. De anticonceptiepil heeft nog meer negatieve bijwerkingen, die ook voor niet migrainepatiënten van toepassing zijn.

Om terug te komen op de migrainepatiënten. Er komt door de anticonceptiepil een nog grotere verstoring of blokkade in de hormonenhuishouding, door de hormonen, zoals de kunstmatige oestrogeen gecombineerd met de synthetische progestagenen. Een hormoonspiraal, bevat ook hormonen, zoals de naam al verteld. Deze toegevoegde hormonen verstoord de complexe afloop van de menstruatiecyclus, die bij vrouwen steeds weer opnieuw plaatsvindt. Het hormoonsysteem is zeer sensibel, dat ook een geringe hoeveelheid hormonen al invloed kunnen hebben.
Een ongewenste zwangerschap is natuurlijk niet de bedoeling, daarom is het belangrijk om een anticonceptie te gebruiken zonder hormonen, hier een paar voorbeelden:

  • Koperspiraal
  • Condoom
  • Sterilisatie (man/vrouw)
  • Pessarium

Deze hebben een verschillende „Pearl-Index“ (betrouwbaarheid) en u moet kijken welke vorm van anticonceptie het beste bij uw leven past. Als u denkt dat uw migraine te maken heeft met een stoornis in de hormonen, kunt u graag kostenlos informatie opvragen over onze behandeling, wij staan u graag te woord.