Leestijd: 2 minuten

Vooral vrouwen zijn volgens Heino en Jascha Nieland belast met migraine tijdens hun maandelijkse cyclus.
Heino en Jascha hebben in Bunde een migraine praktjk. Patiënten hebben vaak een erfelijke voorgeschiedenis.

Bunde – Er zijn vele oorzaken voor hoofdpijn, er is maar één oorzaak voor migraine, hierover zijn Heino en Jascha zich zeker. In oktober 2012 hebben beiden een geheel nieuwe migraine praktijk geopend. Voor de Heilpraktikers zijn stoornissen in de hormonenhuishouding de oorzaak van de ziekte. Rond de 10% van de bevolking lijdt volgens Heino en Jascha aan migraine. Het wordt beschreven als een eenzijdige pijn die samen kan gaan met misselijkheid en aura verschijnselen, dan ziet de patient bijvoorbeeld sterretjes en lichtflitsen of een verkleind zichtveld. Verdere symptomen zijn een verhoogde gevoeligheid op bepaalde geuren en geluiden een droge mond en concentratieproblemen. Heino Nieland: „bij een migraine aanval helpt alleen in bed gaan liggen, zonder licht en geluid“.
Er is bijna altijd een erfelijke factor. Jascha Nieland: „Het migraine-gen hoort erbij“. Als u erfelijk belast bent, wordt de migraine door een overactiviteit van de hersenen veroorzaakt. Deze overactiviteit wordt getriggerd door de hormonenhuishouding. Hormoonstoornissen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door het dalen van oestrogeen. „Hormonen hebben niet alleen invloed op onze lichamelijke gezondheid – ze sturen ook onze emotionele gesteldheid“, zo Heino Nieland.

Sinds 35 jaar beoefend Heino Nieland zijn migraine praktijk uit in Duitsland.

Vrouwen worden vaker getroffen door migraine dan mannen – alleen al door hun onrustige hormoonhuishouding door de maandelijkse cyclus. Jascha Nieland: „Veel vrouwen klagen vaak over migraine aan het einde van de tweede cyclus helft, vlak voor het begin van de menstruatie“. Medicijnen helpen niet om grip op migraine te krijgen. „Ze blokkeren dan wel de migraine, maar bestrijden de oorzaak niet“, zegt Heino Nieland. Veel medicijnen kunnen er zelfs voor zorgen dat de aanvallen in steeds kortere afstanden optreden. Bij voorbeeld bij gebruik van triptanen.
Het medicijn onderbreekt de pijnsignalen, maar toch geneest het de oorzaak niet. „Het is een vicieuze cirkel“. 
Waarbij vrouwen vaker aan migraine lijden, zijn mannen vaker vatbaar voor de zogenaamde clusterhoofdpijn. Ook is deze soort hoofdpijn altijd terug te leiden naar een hormoonstoornis, zo de 65-jarige Heino Nieland. De oorzaken kunnen zijn ontstoken amandelen, tanden of andere ontstekingen – die in het verleden de hormonenhuishouding  ontregelt hebben. Clusterhoofdpijn zijn meestal pijnsteken in het gebied rond de ogen of bij de slaap en het voorhoofd.