Leestijd: 2 minuten

36 jaar geleden wist ik niks over migraine, alleen dat mijn moeder en ook mijn vader vaak met een koud washandje op het hoofd in bed lagen. Als kind wen je aan dat beeld.
Op 15 jarige leeftijd lag ik zelf ook in bed met een koud washandje op mijn hoofd samen met het gebruik van verschillende pijnstiller, dit heeft t/m mijn 22e geduurd. Op dat moment lijdt je echt, het afspreken met vrienden, feestjes en school vallen vaak uit. Je verliest het vertrouwen in je lichaam en je durft geen afspraken meer te maken.

Heino Nieland – Grondlegger van de Endocriene Migraine Therapie.

In 1981 heb ik mijn eigen praktijk in Leer (Ostfriesland) geopend en heb daar hormoonstoornissen met natuurgeneeskunde behandeld. Al in het eerste jaar kreeg ik vaak telefoontjes met de vraag, om een afspraak te krijgen voor de migrainebehandeling. Daarover was ik verbaasd, want ik behandel toch hormoonstoornissen. Dit gebeurde steeds vaker en op de vraag waarom ik voor een migrainebehandeling gebeld werd kreeg ik het antwoord; „mijn moeder (vriendin/ buurvrouw/ vader) was bij u in behandeling en dat heeft haar zo goed geholpen“. Dit heeft mijn ogen geopend, ik was zelf toen van mening dat migraine niet te genezen is. Op dat moment ben ik mij gedachten gaan maken over mijn eigen genezing (sinds 8 jaar had ik geen migraine meer). In die tijd kreeg ik injecties met een lokaal anestheticum (toen Procain) voor de schildklier en liet een tand trekken die lange tijd onstoken was. Het werd het mij duidelijk dat die behandeling mijn migraine positief heeft beinvloed.
Toen begreep ik de samenhang en herkende parallellen met mijn patiënten. Na het behandelen van meer dan 1000 migrainepatiënten begreep ik de samenhang tussen migraine en hormoonstoornissen en weet, dat bij hormoonstoornissen vaak verschillende onstekingen voorkomen, maar ook acute onstekingen kunnen een oorzaak hebben en de erfelijke factor speelt een rol.
Achteraf is men meestal slimmer

Heino Nieland