Leestijd: 7 minuten
Door mevrouw Yvonne Dijk uit Assen, 44 jaar op 11 oktober 2009
 
Ik heb vanaf mijn 17e jaar migraine, hier heb ik altijd mee moeten “leren leven” werd mij altijd verteld. Dus vanaf een puber, had de migraine mijn leven al in zijn greep. Ik heb nooit dingen af kunnen spreken met vriendinnen o.i.d., altijd zat de migraine ertussen. Ik ben begonnen met pijnstillers als paracetamol. Als dat niet hielp ging ik zwaardere pijnstillers gebruiken. Ik ben toen Ibuprofen, Advil, Saridon, het hele assortiment uit de drogist gaan proberen. En ik werd er alleen maar heel erg duf van en de migraine ging niet weg. Ik ben heel vaak bij de huisarts geweest, en ben zelfs overgestapt naar een andere, omdat mijn huisarts me vroeg wat ik nu eigenlijk wilde! Tja, ik wilde graag van die hoofdpijn af. Het antwoord van die man was toen: “Tja, we willen allemaal wel wat.” Ik ben er toen uitgelopen en naar een andere huisarts gegaan.

Daar loop je ook tegen hetzelfde aan. Ik heb het idee dat de huisartsen helemaal niet weten hoe om te gaan met mensen met hoofdpijn. Het wordt 99% gegooid op psychische klachten. Het zit tussen de oren. Je moet meer ontspannen. Je moet geen stress opzoeken etc. etc. En maar pijnstillers slikken. Ik heb er zelfs al jaren over gedaan om een diagnose te krijgen. Dat ik DAADWERKELIJK migraine had!! Toen dat eenmaal zo was, kreeg ik speciale medicijnen. En ja hoor, in het begin werkt het allemaal, totdat je er immuun voor wordt en je weer van vooraf aan kunt beginnen.
Zo ben ik begonnen met de Immigran. Dat zou een goed middel zijn, en mijn huisarts wilde na jaren ook niet overstappen naar een ander middel. Toen kreeg ik de injecties van Immigran. Tja die werkten ook wel weer, maar ook maar een maand of 2. En wanneer je een aanval had gehad, en een injectie/tablet had gehad, had ik altijd het gevoel alsof er een vrachtwagen over me heen was gereden. Zo kapot was je na een aanval, moe, futloos, alles doet je zeer, maar oh wat was je blij dat de migraine weg was. Zo heb ik toch verschillende migraine medicijnen geprobeerd. Maar altijd kwam de aanval na een paar dagen weer terug. Zo ben ik jaren aan het modderen geweest. Met ongeveer 3 aanvallen in de week. Je zit constant onder de medicijnen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht. Constant aanvallen, medicijnen, ik kreeg er een hoge bloeddruk bij, daar ook weer medicijnen voor. En zo zat ik op een bepaald moment op 6 tot 8 tabletten op een dag.
Toen werd ik vorig jaar in 2008 geattendeerd dat er een programma op ZEMBLA zou komen wat over migraine ging. Daar moest ik naar kijken. En dat heb ik gedaan. Daar kwamen allerlei mensen in voor die hetzelfde hadden als ik. Eindelijk zag ik mensen die met hetzelfde worstelden als ik. Ik was ondertussen 43 jaar en had al 26 jaar migraine, en dacht dat mijn leven niet meer anders zou worden. Toen kwam Heino Nieland in beeld die daar zat te verkondigen dat HIJ migraine kon genezen. Ik dacht ja hoor!!! Toen kwam er een vrouw die net als ik vanaf haar 18e jaar migraine had, en nu onder behandeling was bij Heino Nieland en al een half jaar geen migraine meer had gehad. Toen werd ik wakker geschud. Mijn hoop was helemaal al weg na al die jaren, en nu kwam dit op mijn pad. Dit kon toch niet waar zijn? En geloven deed ik het ook nog niet. Maar ik wel gelijk op internet gekeken, en informatie opgevraagd. Die had ik ook binnen 2 dagen in huis. Ik heb alles doorgelezen en was er helemaal van overtuigd dat ik een leven zou krijgen ZONDER migraine.
Ik heb gebeld voor een afspraak en kon helaas pas over 3 maanden terecht. Maar uiteindelijk ben ik 5 januari 2009 voor het eerst bij Heino Nieland geweest. Ik ben eerst helemaal onderzocht, er is bloed geprikt om je hormonen te meten. Aan het eind van het onderzoek krijg je te horen of je daadwerkelijk in aanmerking kwam voor de behandeling. Dus dat was ongelofelijk spannend. En ja, ik kwam er voor in aanmerking. Heino zei tegen mij: “Mevrouw D., dit is uw eerste dag van uw nieuwe leven!” Ik heb gelijk de eerste behandeling gekregen. Dat was wel even schrikken, de injecties vond ik wel eng. Maar je hebt al zo’n hoge pijngrens opgebouwd dat dit er echt wel bij kon hoor! Ik moest ook direct stoppen met alle medicijnen die ik van de huisarts had gekregen die voor mijn migraine waren. Dus mocht ik ook geen triptanen meer gebruiken. En dat was de eerste week echt heel erg. De eerste week heb ik nog een flinke migraine gehad en dan geen medicijnen gebruiken. Dat is heel erg moeilijk. Maar het is me gelukt.
De eerste 5 weken kom je met een heel ander probleem te zitten. Je hebt TIJD OVER!!! Normaal lag ik ieder weekend op bed, en nu zat ik daar op de bank, met de vraag wat te doen. Ik had in mijn vicieuze cirkel tijd ook al heel wat overgewicht opgebouwd. Dus zo ben ik er toe gekomen om lid te worden van een sportschool. Langzaam aan beginnen, want dat kon ik eerder nooit omdat je na een kleine inspanning al een migraine op voelde komen. Dus de eerste keren op de sportschool durfde ik ook niet veel. Maar gelang de tijd ging het steeds beter, en voel me werkelijk als herboren. Ik heb vanaf 5 januari 2009 tot nu ongeveer 3 aanvallen gehad en dat zijn aanvallen die je kunt handelen met Paracetamol of een Ibuprofen.
Ik ben in tussentijd nu 20 kilo afgevallen en ben een totaal ander mens dan ik was in 2008 en ervoor!! Ik heb nu in totaal 11 behandelingen gehad, we hebben afgesproken dat we na die 10e behandeling nog 5 behandelingen gaan doen, verspreid over een jaar. Daar ben ik het helemaal mee eens. Want het is ook nog eens zo, dat als je bijna je hele leven migraine hebt gehad, en dan 10 behandelingen van Heino hebt gehad, dat je het niet kan geloven dat hij zou zeggen: Dit waren de 10 behandelingen, je bent nu migrainevrij. Dat kan ik nog steeds niet geloven. Dus ik had sowieso al in gedachten om bijvoorbeeld om de 2 maanden een behandeling te willen hebben. Ik wil namelijk heel graag zo blijven als ik NU ben!!! Ik ben zo blij dat ik het programma van ZEMBLA heb gezien en dat mensen mij daar op geattendeerd hebben, anders had ik het misschien nooit gezien. Dan had ik nu nog steeds 3x in de week een migraineaanval. Nu zit ik 3x in de week op de sportschool. Ik ben nu een vrolijk mens en barst van de energie. Ik heb weer heel erg veel zin in het leven!!! En dan vooral het GENIETEN daarvan!!! Heino Bedankt!!!!
Door mevrouw Yvonne Dijk uit Assen, 44 jaar op 11 oktober 2009
Commentaar Hp. Nieland:
Typerend waar mevrouw D. haar brief mee begint: ‘hier moet ik mee leren leven werd mij altijd verteld’. Vanaf het moment dat de migraine zich manifesteerde werd mevrouw D. ontmoedigd en wat dit inhoudt voor een 17-jarige vrouw die haar hele leven nog voor zich heeft, wordt niet direct aan de oppervlakte zichtbaar. Het proces van het opbouwen of afbreken van moed, speelt zich diep van binnen in de mens af. De impact van deze woorden is daarom groot, omdat hiermee een zaadje gezaaid wordt. Het zaadje wortelt zich in onze hersenen waardoor men gaat accepteren ‘dat er niets aan de migraine te doen is’. De uitspraak ‘daar moet je mee leren leven’ groeit zodoende uit tot een levensinstelling.
Een levensinstelling die vele migrainepatiënten ervan weerhoudt om überhaupt iets te ondernemen om van hun migraine af te komen. De dokter heeft het immers gezegd! Met deze woorden sprak hij eigenlijk het vonnis uit tot een levenslange gevangenisstraf, waarbij elke kans op vrijlating de patiënt ontnomen werd. Zonder moed geen hoop. Een grotere ontmoediging is bijna niet mogelijk, en dat uit de mond van een arts, waarvan je toch eigenlijk een bemoedigende houding zou mogen verwachten.
De acceptatie van ‘een levenlang migraine’ brengt namelijk aanzienlijk meer consequenties met zich mee, consequenties die van grote invloed zijn op het leven van de migrainepatiënt. De patiënt gaat accepteren dat zijn leven regelmatig ontwricht zal worden doordat hij uitgeschakeld zal zijn door zijn migraine. Hij zal hiermee rekening gaan houden binnen zijn werkzame leven, zal afspraken uit de weg gaan, en zal gaan trachten om ‘niet te veel hooi op zijn vork te nemen’. Hij gaat zijn leven inrichten naar de migraine, hetgeen hem kansen ontneemt op verbetering en zijn ontwikkeling en zelfontplooiing in de weg staan.
Ook de uitspraak dat de oorzaak voor migraine ‘in de psyche zou liggen’ is een aanslag op het gevoel van eigenwaarde. Wanneer men niet oppast gebeurt hiermee namelijk hetzelfde en wortelt dit zaadje zich diep in de hersenen. De patiënt zal de schuld voor zijn migraine naar zich toe gaan trekken en zal zich ook daadwerkelijk ‘schuldig’ gaan voelen. Naast de pijn, de misselijkheid, de aura en het gevoel tekort te schieten naar de buitenwereld, wordt hij hierdoor ook nog behept met het schuldgevoel ‘dat hij het zichzelf aandoet’. U kunt zich voorstellen wat dit feit, plus het feit dat hem het vooruitzicht op ‘levenslang’ ingeprent wordt, doet met het toekomstbeeld van de migrainepatiënt. Minderwaardigheidsgevoelens en schuldgevoelens beperken het zicht op onze mogelijkheden en verhinderen dat wij diegene worden die wij zijn. Het is een wonder, en te danken aan de vaak zo positieve instelling van de migrainepatiënt, dat hij het leven – tussen de migraineaanvallen door- steeds weer zo positief blijft oppakken. Veel mensen zouden door mindere oorzaken depressief raken!
Dat het soms jaren duurt voordat er een éénduidige diagnose ‘migraine’ gesteld wordt is het bewijs ervoor dat veel artsen onvoldoende kennis hebben betreffende de diagnostische mogelijkheden, de oorzaak en de behandeling van migraine.
Wat mevrouw D. schrijft over het gebruik van Immigran en het zogenaamde ‘immuun worden hiervoor’ illustreert hetgeen ik in het eerste hoofdstuk geschreven heb. De Immigran blokkeert het zelfbeschermend mechanisme van het lichaam dat de migraineaanval opwerpt om rust te verkrijgen voor de hersenen. Door het innemen van de Immigran blijft de noodzakelijke rust uit, waardoor het lichaam reageert met steeds frequentere pogingen = migraineaanvallen.
Mevrouw D kwam in een vicieuze cirkel terecht en ontwikkelde door het veelvuldig gebruik van Immigran ook nog een te hoge bloeddruk, waarvoor ze ook weer medicatie voorgeschreven kreeg. Een gevaar waaraan veel migrainepatiënten bloot staan. De risico’s die een hoge bloeddruk met zich mee kan brengen, zoals een hart- of een herseninfarct, zijn u bekend.
Door het medicatiegebruik -en het uitblijven van de aangewezen behandeling- stapelen de problemen zich op en wanneer het lichaam uiteindelijk uitgeput raakt en er teveel schade is aangericht en de patiënt komt te overlijden wordt als doodsoorzaak vastgesteld ‘hoge bloeddruk’. Hierbij wordt echter verzuimd te vermelden dat deze hoge bloeddruk is ontstaan door het veelvuldig gebruik van triptanen, waardoor de werkelijke oorzaak niet aan het licht komt en de volgende migrainepatiënt hetzelfde lot wacht.
Voor mevrouw D. is het tij tijdig gekeerd. Haar verhaal illustreert dat het anders moet, maar ook anders kan! En dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om migraine te genezen.