Leestijd: 3 minuten

Door Virga Lipman
Zo rond mijn 27ste jaar kreeg ik voor het eerst migraine: zware hoofdpijn op een relatief kleine plek in mijn hoofd waardoor ik het gevoel had dat iemand een mes in mijn hoofd stak. Zwaar misselijk en veel overgeven, zeer gevoelig voor licht en geluid. Daarvoor had ik vooral veel last van een constante hoofdpijn, waarvoor ik rond de 9 paracetamol slikte per dag. Migraine valt niet te stoppen met paracetamol.

Het heeft tien jaar geduurd voor ik van mijn arts imigran kreeg. De eerste paar jaar hielp dat goed de pijn te onderdrukken. Wel moest ik drie tot vier dagen door blijven slikken. De aanvallen werden steeds frequenter. Daarvoor was ik bij een fysiotherapeut geweest die elke keer na de behandeling een migraine aanval wist op te wekken. Daar ben ik mee gestopt. Mijn homeopaat, die mij op veel andere gebieden vaak goed kon helpen stond machteloos. Op aanraden van een vriendin met acupunctuur begonnen, maar toen werden de aanvallen zo erg dat ik na drie maanden ook daarmee ben gestopt. Een neuroloog stelde voor om epilepsie-pillen te gaan slikken. Toen dat niet goed werkte moest ik de dosis verdubbelen. Dat leidde tot een hele zware depressie-aanval. Gelukkig begreep ik al snel dat die enorme huilbuien en dat loodzware gevoel dat alles zwart maakte niet van mij was, maar bij de pillen hoorde. Ik ben er snel mee gestopt en gelukkig, de depressie verdween. Ik kon me goed indenken dat als ik die link niet had gelegd, mijn leven totaal verwoest zou zijn geweest.
Op mijn 57ste kreeg ik van mijn buurvrouw te horen dat zij voor haar migraine naar Duitsland ging, naar Migrainepraxis Nieland. Een Nederlandse arts die in Duitsland werkt en beweert dat hij migraine kan genezen. Niet onderdrukken, zoals ik nu deed met inmiddels een hoge dosis propanolol en het doorslikken van de pil, maar echt genezen. Zo van weg, nooit meer, uit je systeem. Dat klonk ongelofelijk. Maar zij was halverwege de kuur en had sinds het begin nog slechts twee keer een kleine aanval gehad.
Ten einde raad en een klein beetje hoopvol ben ik ook met de kuur begonnen.
Natuurlijk kreeg ik meteen na de eerste sessie een aanval. Natuurlijk zei de arts dat dat erbij hoorde. Dat had ik vaker gehoord. Ik was op zijn aanraden wel meteen met de pil gestopt. En het wonder gebeurde: er gebeurde daarna niks meer. Geen aanval meer. Veel langzamer ben ik gaan afbouwen met de propanolol. Een keertje te snel en er kwam een lichte migraineaanval die ik kon stoppen met een halve imigran, een novum voor mij. En maar één dag. Dus weer even langzamer afbouwen. Soms ben ik te ongeduldig.
Nog één keer een korte aanval van één nacht gehad toen ik in één keer stopte met paracetamol, waar ik nog steeds aan verslaafd was. Serieus rustig afbouwen en na 8 weken was ik van negen paracetamol per dag terug naar drie keer een halve per week. Wat een vrijheid!
En nu: ik ben 15 keer langs geweest bij de heren Nieland. Heb nu al een jaar geen migraine meer.
Maar wat ik vooral heb: ik heb vrijheid, lichtheid, ik leef zonder angst, de duivel is van mijn schouder af, de pillen zijn uit mijn tassen en jaszakken verdwenen. Ik durf eindelijk afspraken te maken met mensen, een cursus te volgen die ik ook daadwerkelijk kan volgen (vroeger moest ik toch zeker drie van de tien lessen afzeggen) .
Maar vooral: de angst is weg. Dat is het grootste cadeau dat ik heb gekregen. Het voortdurende stemmetje dat zich afvraagt of je dit wel aankan, of je dat wel moet doen want straks…, de angst voor de pijn en de misselijkheid. Want met al die medicijnen van mijn huisarts (die ik verder heel hoog heb zitten) bleven de aanvallen komen, was meestal de pijn wel onder controle, maar ik bleef de migraine voelen, energie heel laag, beetje misselijk, niet helemaal erbij, geen alcohol. En dat vier dagen per twee tot drie weken. Op de dertig jaar dat ik migraine had, is dat een hele lange tijd.
Ik ben zo blij nieuw herwonnen vrijheid dat ik graag mensen die nog twijfelen, zelf ter woord sta. Dus mocht je eens  willen praten over hoe het met mij is gegaan, mail dan naar virga@lipmanvanpelt.nl dan kunnen we contact leggen.
Virga Lipman