Leestijd: 3 minuten

Voor de meeste mensen is dit een leuke tijd, om te genieten van het samenzijn en natuurlijk het lekkere eten. Als migrainepatiënt voelt men zich ook zo, maar de angst voor een migraine aanval op kerstavond of een ander moment, drukt de vreugde vaak. Met de kersttijd zijn er veel triggers voor migraine, die in de rest van het jaar niet zoveel voorkomen.

Hier een paar voorbeelden:

  • Gestresste mensen, die dit ook vaak doorgeven
  • Donkere dagen, met veel kunstlicht (bijvoorbeeld kerstverlichting)
  • Harde muziek op kerstmarkten
  • Verschillende geuren
  • Kou, sneeuw en gladde wegen
  • Meerdere grote maaltijden
  • Meer suiker gebruik
  • Samen zijn met vrienden en familie in een slecht geventileerde kamer
  • Ander dag/ nacht ritme

De volgende tips zullen u helpen de kersttijd met minder klachten door te komen. Bedenkt u wel dat iedere migrainepatiënt andere triggers heeft en dat niet elke tip op iedereen van toepassing is. Veel mensen kennen hun lichaam heel goed en weten wat voor hun een trigger is.
Medemensen
Het valt vaak op dat de binnenstad en supermarkten rond kersttijd vaak druk zijn. Mensen zijn vaak gestresst, geïrriteerd en soms zelfs prikkelbaar. Neemt u deze stemming niet over van uw medemens. Maak alvast een plan voordat u kerstinkopen gaat doen. Dit zorgt ervoor dat u weet wat u moet hebben, zonder te moeten zoeken en brengt rust bij het inkopen.
Donkere dagen
Het donker weer samen met de kerstverlichting verblind vaak bij het autorijden en als de straten ook nog nat zijn, wordt het nog onaangenamer.Let erop dat uw voorruit schoon is en streepvrij. Dit is niet alleen belangrijk voor de onspanning van de ogen, maar ook voor een beter zicht in het verkeer. Als overdag de zon schijnt en u heeft tijd voor een wandeling, gaat u dan vooral wandelen. Vooral in de donkere dagen moet men elke zonnestraal opvangen. Eventuele extra vitamine D inname alleen na overleg met de huisarts en een bloedonderzoek.
Kou, sneeuw en gladde wegen
Beschermt u zich tegen de kou, om gespannenspieren in de nek te voorkomen. Trek goede en stevige schoenen aan, voor een goede grip op de gladde wegen. Als men door de gladheid onstabiel loopt verkrampt men vaak en hierdoor kan weer nekpijn onstaan en dit kan een trigger zijn voor de migraine.
Maaltijden en suiker gebruik
Het eten is bij de kerst natuurlijk een belangrijk onderdeel. Denkt u eraan dat u in deze tijd ook gerust een keer wat zoets kunt eten, maar denk er wel om dat u niet overdrijft.
Blijf wel regelmatig ook als ´s avonds het grote kerstdiner is, de maaltijden tussendoor hoeven niet groot te zijn, maar moeten wel plaatsvinden. Het voordeel van de kersttijd is dat er vaak zelf gekookt wordt en daardoor heeft u invloed op de ingrediënten, vermijdt altijd de smaakversterkers.
Gezellige samenzijn
Een van de belangrijkste, zowel de belangrijkste van de kersttijd. Men zit vaak meerdere uren samen en genieten de tijd samen. Dat mogen migrainepatiënten natuurlijk ook! U moet er alleen om denken om regelmatig in de frisse lucht te gaan. Ook al zijn er weinig mensen in de ruimte, die gebruiken ook al veel zuurstof. Een zuurstof tekort veroorzaakt hoofdpijn en dit is de eerste stap naar migraine.
Ander dagritme
Probeert u ook met een ander dagritme, uw dagelijkste gebruiken toe te passen en pak uw rust tussendoor.

Wij hopen dat u hierdoor van een mooie, leuke en pijnvrije kersttijd met uw familie en vrienden kunt genieten en wensen u een fijne kersttijd.